Afficher ce site en français | View this website in English

Solidariteitsfonds maakt meer geld vrij dan eerst aangekondigd

woensdag 4 november 2020 - 11:18

LIVE2020, het solidariteitsfonds voor en door de Belgische livemuzieksector, keert vandaag een eerste schijf van 179.022 euro uit aan collega’s uit de sector die het door de coronamaatregelen financieel moeilijk hebben.

“Het geeft ons een bijzonder fijn gevoel om individuen en organisaties – die normaliter bijdragen tot de magie van de live muziekindustrie – op dit moment een ruggesteun te kunnen geven. Want zij hebben het heel hard nodig gezien hun statuut vaak niet erkend wordt en ze na bijna negen maanden nog steeds niet in aanmerking komen voor steunmaatregelen van de overheid. Heel wat van onze collega’s moesten in de afgelopen maanden aankloppen bij het OCMW”, zegt Coralie Berael, woordvoerster van LIVE2020 en venue manager van Vorst Nationaal.

Het fonds maakt trouwens meer geld vrij dan eerst aangekondigd. “Dit is meer dan de 105.000 euro die oorspronkelijk voorzien werd voor deze eerste ronde. Maar gezien de middelen die nu reeds in het fonds zitten, kon het beheerscomité alle door de jury positief beoordeelde dossiers honoreren. Een bedrag van 110.250 euro wordt verdeeld aan individuen, 68.772 euro gaat naar relanceprojecten. Bijgestaan door de Koning Boudewijnstichting beoordeelde een onafhankelijke, evenwichtig samengestelde jury alle ingezonden dossiers”, aldus Coralie Berael. “We benadrukken echter dat de geboden financiële steun absoluut geen alternatief is voor de steunmaatregelen van de overheden. De livemuzieksector heeft een extra financiële reddingsboei nodig van minstens ettelijke tientallen miljoenen, en daarvoor wordt rechtstreeks gekeken naar de verschillende overheden in ons land.”

Blijf LIVE2020 steunen door een gift over te maken, een solidariteitsactie te steunen of er zelf één te organiseren. Zodat livemuziek in de beste en veilige omstandigheden kan terugkeren naar jouw favoriete kleine en grote podia, binnen en buiten. Zodat we samen weer kunnen genieten van die unieke en onvergetelijke ervaringen die concerten en festivals zijn.

Coralie Berael: “Deze crisis treft heel wat mensen en sectoren maar een podiumbouwer of licht- en geluidstechnicus kunnen bijvoorbeeld geen take-away of online shopping organiseren. En toch zijn er bedrijven die wel goed blijven draaien in deze situatie en mensen die hun volwaardig loon nog blijven ontvangen en in normale omstandigheden ook naar concerten zouden gaan. Hopelijk kunnen zij het budget dat ze daarvoor hadden voorzien of toch een deel ervan doneren? De kerstdagen komen eraan, laten we nu meer dan ooit solidair zijn.”

Meer informatie op www.live2020.be